Компаніївка
Переглядів: 141

Споживання алкогольних напоїв – загроза для здоров’я та життя

754 alcohol bottles

В березні поточного року в м. Кропивницький зареєстрували випадок отруєння алкоголем невідомого походження з трьома потерпілими. У зв’язку з цим Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу громадян на небезпеку споживання алкогольних напоїв.

Спиртні напої – це отрута, яка руйнує організм людини. Будь-який рівень вживання алкоголю призводить до втрати здоров’я. При цьому визначена залежність розвитку небезпечних захворювань від доз алкоголю, що споживає людина.

Вживання спиртних напоїв може викликати гострі отруєння, які потребують проведення реанімаційних заходів та можуть стати причиною численних проблем зі здоров’ям, таких як гіпертонічна хвороба, захворювання нирок, печінки, появи або загострення цукрового діабету, розвиток гострого респіраторного дистрес-синдрому та збільшити ризик виникнення шести видів раку.

Людям, молодшим за 18 років, алкогольні напої не можна вживати взагалі. Щоб убезпечити здоров'я дітей, жінкам слід утриматись від вживання алкоголю під час вагітності.

Пошкодження в організмі людини безпосередньо викликає етиловий спирт, який входить до складу алкогольних напоїв і буває різного ступеня очищення. Часто саме цей показник є вирішальним щодо ймовірності виникнення алкогольного отруєння.

Інколи для досягнення стану сп'яніння замість алкогольних напоїв використовують сурогати алкоголю – різні види рідин, не створені для споживання. Потрапивши в організм, такі рідини викликають інтоксикацію з тяжкими наслідками для здоров'я. Алкогольні сурогати небезпечні тим, що навіть невелика їх кількість при потраплянні в організм може спричинити смерть людини.

Загалом симптоми отруєння сурогатами алкоголю схожі з отруєнням етанолом. Однак отруєння метиловим спиртом має ряд особливостей: виникає через 12-24 год. після вживання і проявляється головним болем, нудотою, сильною блювотою, болем в животі, запамороченням, порушення зору (мушки, туман перед очима, двоїння в очах, сліпота).

Тому при підозрі на отруєння алкоголем чи його сурогатами необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Зазначимо, що вживання алкоголю становить додаткову загрозу: алкоголь погіршує здатність міркувати логічно, швидко та адекватно реагувати на події та приймати зважені рішення. Керування транспортним засобом, використання інструментів чи механізмів у стані алкогольного сп’яніння може призвести до нещасних випадків, травматизму тощо. Деякі ліки також несумісні з вживанням алкоголю.

З огляду на зазначене, звертаємося до громадян: не ризикуйте власним здоров’ям та відмовтеся від споживання алкогольних напоїв!

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області