Компаніївка
Переглядів: 169

ЛЕПТОСПІРОЗ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ТА ТВАРИН!

lep

 

         Лептоспіроз – це небезпечна гостра інфекційна хвороба, спільна для людей і тварин збудником якої є бактерії роду лептоспіра (Leptospira).

         Джерела та переносники інфекції – щури, миші, бабаки, хутрові звірі, велика рогата худоба, собаки, свині, коні.

         Лептоспіроз передається шляхом зараження через пошкоджені слизові оболонки і шкіру, при купанні у водоймах зі стоячою водою, вживанні сирої води з природних джерел, молока, м'яса, при контакті з вологим ґрунтом, а також при забої заражених тварин, обробленні м'яса. У той же час, людина від людини заразитися лептоспірозом не може.

         На місці проникнення інфекції ніякого запалення не виникає, тому зараження проходить непоміченим. Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 7 - 9 днів). 

         Початок хвороби зазвичай гострий. З'являється озноб, нерідко сильний, температура тіла швидко досягає високих цифр (39-40 ° С), червоніють очі, але без симптомів кон'юнктивіту (відчуття стороннього тіла в оці тощо).

         Характерною ознакою є сильні болі в м'язах, особливо в литкових, а також м'язах стегон і поперекової області. Біль у м'язах може супроводжуватися сильним болем в шкірі. При важких формах захворювання м'язові болі настільки сильні, що хворі ледь можуть пересуватися.

         Висока температура зазвичай тримається протягом 5-10 днів, після чого знижується.

При лептоспірозі також страждають нирки, аж до розвитку гострої ниркової недостатності, яка може стати причиною летального результату.

         У разі підозри, що ви захворіли на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря.

Найбільш ефективне лікування на початковому етапі хвороби (до 4 дня).

Для профілактики лептоспірозу необхідно вакцинувати сільськогосподарських і домашніх тварин, існує також вакцинація для людей.

         Варто уникати купання в стоячих водоймах, особливо якщо там можуть водитися пацюки, надягати гумові чоботи і рукавички при роботі з землею, не пити воду з відкритих водойм і захищати продукти від гризунів.

         Величезне значення в профілактиці лептоспірозу має захист водойм від можливих забруднень продуктами життєдіяльності сільськогосподарських тварин та гризунів. Перебуваючи на риболовлі, доглядаючи за хворою худобою, слід ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, взувати гумові чоботи, надягати рукавиці. Необхідно знищувати пацюків та мишей, захищати продуктові склади, житло від проникнення в них гризунів. Воду і харчові продукти з осередку можна вживати тільки після термічної обробки. Купатися необхідно тільки в спеціально відведених місцях.

         Якщо запобігти зараженню не вдалося, треба своєчасно звернутися за медичною допомогою.