Компаніївка
Переглядів: 375

ПРАВО СУБ’ЄКТІВ НАСІННИЦТВА ТА РОЗСАДНИЦТВА НА ПЕРЕВАГУ ПРИ РОЗТАШУВАННІ НАСІННЄВИХ ПОСІВІВ ПЕРЕХРЕСНОЗАПИЛЬНИХ КУЛЬТУР

dps

 

Для отримання насіння з високими сортовими якостями при вирощуванні перехреснозапильних культур (тритикале, жита, гречки, кукурудзи, сорго зернового, цукрового та віничного, соняшнику, ріпаку, гірчиці, редьки олійної, суріпиці, рицини, рижію, маку олійного, бобів, вики озимої, люпину, багаторічних бобових та злакових трав, буркуну, серадели, суданської трави, могару та інших) необхідно дотримуватися норм просторової ізоляції, щоб захистити посіви від запилення іншими видами, сортами та гібридами цих сільськогосподарських культур.

Законом України «Про насіння і садивний матеріал» (стаття 13) суб’єктам насінництва та розсадництва надано переважне право при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими товаровиробниками, вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншими сортами внаслідок порушення їх прав на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів, звертатися до відповідних органів виконавчої влади або до суду в разі порушення прав.

Особливості реалізації зазначеного права суб’єктами насінництва та розсадництва визначені у Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, який затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 жовтня 2016 року № 365.

Під правом на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби, інші суб’єкти господарювання не мають право розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані, меншій від допустимих норм просторової ізоляції. З інформацією про норми просторової ізоляції насінницьких посівів перехреснозапильних культур можна ознайомитися за посиланням.

У свою чергу суб’єкт насінництва та розсадництва відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння узгоджує питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані, меншій ніж передбачено нормами просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин та про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення.

Звертаємо увагу, що прийом планів-схем розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур від суб’єктів насінництва та розсадництва в Кіровоградській області проводить Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою: вул. Тараса Карпи, 84, м. Кропивницький, 25006 або на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Термін подання – до 1березня 2022 року.

За роз’ясненнями та консультаціями з цього питання можна звертатися до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки за телефоном: +380501717369.