Компаніївка
Переглядів: 317

В чому полягає участь центрів зайнятості у реалізації проєкту «Доступні кредити 5-7-9%»?

Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва в рамках проєкту «Доступні кредити 5-7-9%» визначено постановою КМУ від 24.01.2020 № 28, яка набрала чинності 29.01.2020.
Підтримка надається суб’єктам підприємництва, середня кількість працівників у яких не перевищує 50 осіб та річний дохід не перевищує 50 млн грн. Підтримка надається суб’єктам строк державної реєстрації яких перевищує 12 місяців та новоствореному бізнесу – так званим стартапам. Надання підтримки здійснюється Фондом розвитку підприємництва.
Державна підтримка надається через банки, що відповідають визначеним критеріям. Підтримка надається у вигляді часткової компенсації процентних ставок за кредитами, що надаються для реалізації інвестиційних проєктів суб’єктів підприємництва. Розмір компенсаційної процентної ставки ставить 5, 7 або 9%, в залежності від розміру річного доходу та прирісту робочих місць.
Крім того, Фондом надаються гарантії банкам на забезпечення виконання зобов’язань за кредитами, наданими суб’єктам підприємництва.
Фінансова підтримка надається з метою сприяння розвитку суб’єктів підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, високотехнологічного виробництва, енергоефективності, впровадження інновацій, а також сприяння створенню нових робочих місць та підприємств, поверненню трудових мігрантів до України.
Представники Офісу розвитку малого та середнього підприємництва при Мінекономіки проводять по країні регіональні навчальні і консультаційні семінари щодо проєкту, до яких також долучаються представники центрів зайнятості.