Компаніївка
Переглядів: 231

Ідентифікація постраждалих від торгівлі людьми та надання їм допомоги: теорія і практика

         Днями заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Богдан Стоян взяв участь у тематичному навчанні з протидії торгівлі людьми, ідентифікації постраждалих осіб та надання їм допомоги, що пройшло на базі обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д. І. Чижевського в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» для представників територіальних громад та райдержадміністрацій, що підключилися в режимі онлайн.

         Захід організували членкині ГО «Обласний жіночий інформаційний центр» та представники Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Кіровоградській області. На захід були запрошені представники державних установ та організацій, які входять до Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Кіровоградській області.

         Основна увага була приділена розгляду порядку взаємодії державних структур, правоохоронних органів, соціальних служб та громадських організацій у наданні максимально ефективної допомоги постраждалим від торгівлі людьми та відпрацюванню алгоритму дій у випадку виявлення постраждалих.

         Під час навчання представники райдержадміністрацій та територіальних громад області отримали знання щодо повноважень державних структур у напрямку протидії торгівлі людьми; ідентифікації осіб, постраждалих осіб від торгівлі людьми; надання статусу постраждалого від торгівлі людьми; можливості надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми; видів надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми через Міжнародну організацію з міграції та інші громадські організації. Наприклад, начальник відділу міграційної поліції головного управління Національної поліції в області Микола Мальований окреслив діяльність правоохоронних органів у напрямку протидії торгівлі людьми.

         Щодо можливостей надання соціальної, психологічної допомоги постраждалим від торгівлі людьми звернулася до присутніх Яна Ковальова, директор Кіровоградського обласного центру соціально-психологічної допомоги, співголова депутатської групи «Рівні можливості» у Кропивницькій районній раді.

         Водночас заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Б. Стоян розповів присутнім про легальне працевлаштування в Україні та закордоном і зазначив: «Служба зайнятості є однією зі структур, яка відіграє важливу роль у запобіганні й протидії торгівлі людьми, сприяє підвищенню обізнаності тих наших співгромадян, які шукають роботу за кордоном. Прагнучи кращої долі, люди їдуть за кордон шукати роботу. Спритні та «нечесні» роботодавці щороку використовують сотні таких шукачів. Саме тому центри зайнятості Кіровоградщини долучаються до інформування мешканців міст, селищ та сіл про небезпеку потрапляння у ситуацію торгівлі людьми у разі, коли вони погоджуються на сумнівні вакансії та надто привабливі умови праці».

         Насамкінець відбулася презентація впровадження на Кіровоградщині коаліційного проєкту «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми у Полтавській, Кіровоградській, Харківській та Чернівецькій областях у 2021–2022 роках», що реалізовується Всеукраїнською коаліцією ГО «Обласний жіночий інформаційний центр» з ПТЛ за підтримки IOM Ukraine та фінансової підтримки USAID Ukraine – USAID Україна. Головна мета проєкту – сприяння гідному та безперешкодному доступу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, і вразливих верств населення до допомоги, гарантованої державою, через здійснення громадського контролю.

         Під час двогодинного спілкування представники ГО, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування активно ділилися своїм досвідом та обмінювалися контактами для подальшого спілкування і спільного вирішення нагальних питань.