Компаніївка
Переглядів: 707

Подання декларації з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин із зазначенням даних про анульовані, недійсні та/або неіснуючі спеціальні дозволи.

 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області звертає увагу, що при поданні податкових декларацій з рентної плати (далі – податкова декларація), Додатку 1 до податкової декларації «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин» та Додатку 2 до податкової декларації «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини», затверджених наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року № 719, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03 вересня 2015 року за № 1051/27496, є неприпустимим недостовірне заповнення даних в блоці рядка 6 додатків, а саме: зазначення даних про анульовані, недійсні або неіснуючі спеціальні дозволи на користування надрами (далі – спеціальний дозвіл), що порушує порядок  обчислення податкових зобов’язань з рентної плати та складання податкової звітності.

Водночас повідомляємо, що відповідно до пп. 258.1.1 п. 258.1 ст. 258 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), на платника рентної плати покладається відповідальність за правильність обчислення, повноту і своєчасність її внесення до бюджету, а також за своєчасність подання контролюючим органам відповідних податкових декларацій згідно із нормами ПКУ та інших законодавчих актів. 

Довідково: платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об'єктах (ділянках) надр (пп. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 ПКУ).