Компаніївка
Переглядів: 577

Інформація

  1. Орган виконавчої влади, який проводить обговорення: відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму селищної ради
  2. Назва проекту, винесеного на обговорення: Запровадження нових норм харчування в закладах освіти (додається).
  3. Зацікавлені сторони, на які поширюватиметься дія прийнятого рішення: батьки, вчителі, громадськість територіальної громади .
  4. Можливі наслідки проведення в життя рішення для соціальних груп населення та заінтересованих осіб: створення сприятливих умов для надання якісного харчування учням  громади різних вікових груп. 
  5. Електронна адреса, строк і форма подання пропозицій та зауважень:

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Дата проведення громадського обговорення: 03-18 лютого 2022 року

Форма громадського обговорення: електронна консультація

  1. Прізвище, ім'я відповідальної особи, посада: Наталія Мунтян - начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту та  туризму селищної ради
  2. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення: не пізніше, ніж через два дні після закінчення обговорення на офіційному веб-сайті селищної ради.

Додаток:  Інформація "Запровадження нових норм харчування в закладах освіти"

 

Начальник відділу освіти, культури,

молоді, спорту  та  туризму                                              Наталія МУНТЯН

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 305 від 24.03.2021 року, що регулює запровадження нової "харчової політики", з       1 січня 2022 року всі заклади освіти перейшли на нові норми харчування.

Тема переходу на нові норми харчування викликала шалений резонанс в освітньому середовищі: від категоричного несприйняття до повного схвалення. Як завжди, істина знаходиться посередині.

Одним із тих, хто стояв біля джерел нововведення, був відомий шеф- кухар, переможець шоу "Майстер-шеф" в Україні Євген Клопотенко. Він автор декількох книг кулінарних рецептів: перша – в 2017 році на 110 рецептів, друга – через рік, заключна – на 160 рецептів, що стала рекомендаційною для закладів освіти. У 2017 році Є. Клопотенко виграв грант на реформування шкільної їжі у розмірі  314 580 грн. Через це він добре ознайомлений з типовим шкільним раціоном – манною кашою, гречкою з відбивною, макаронами з сосискою тощо. " Потрібно дати щось нове, бо за 70 років ніхто нічого не змінював”, - стверджує Клопотенко.

І справді, чинний збірник рецептів страв для шкіл було видано аж у 1957 році. Після цього він редагувався лише двічі, у 1984 та 1991 роках, проте значним чином не змінився. Так чи інакше, але реформа шкільного харчування є актуальною.

Ідею про запровадження нового шкільного меню підтримала і перша леді України Олена Зеленська.    

Щоби полегшити перехід від звичних макаронів з сосисками, команда на чолі з Євгеном Клопотенком розробила рекомендоване меню, де є "перше, друге, третє і компот". Ключове слово тут – "рекомендоване". Тобто кожна школа може розробити власне меню. Головне – аби відповідало новим нормам. У переліку страв не лише "модні" наггетси, верещака і кіш Лорен. Там є і каші, і пюре (хоч картопляне, хоч сочевичне), і макарони, і омлет.

Одне з головних запитань, яке занепокоїло багатьох батьків, – у школі різко перестали солити каші та солодити компот. Доходить до того, що, як стверджують компаніївські батьки, діти носять із собою до школи і сіль, і цукор. Проте, спеціалісти переконують, що на перехідному етапі так і буде. В постанові № 305 Кабміну йдеться, що для дітей молодших класів на один прийом їжі повинен припадати 1 г солі, для старших – 1,5 г. Там не йдеться про повну відмову. Чому вирішили зменшити кількість солі та цукру? Аби знизити рівень дитячого ожиріння та проблем із артеріальним тиском у майбутньому. Так, наприклад, з 7 млн. 614 тис. дітей, які проживали в Україні у 2016 році, на ожиріння страждали 1 млн. 20 тис. дітей. Це означає, що кожна сьома дитина мала зайву вагу.

Нове шкільне меню включає 75% продуктів рослинного походження. Це овочі, крупи, фрукти та ягоди. Батьки занепокоєні – чи буде дитина ситою від каш та овочів? Адже школяру в шість років потрібно споживати 1800 ккал на добу, а у 7-10 років – 2100 ккал.

Однак спеціалісти вважають, що більшість овочів мають низьку калорійність, цільнозернові крупи компенсуватимуть та додаватимуть запас клітковини та вітамінів.

Людина має отримувати 50% енергії з вуглеводів. Каші – їхнє джерело. Меню також передбачає м’ясо, рибу та молочні продукти – джерела білків і жирів. Це формула якісного насичення.

Перевага сезонного меню – різноманітність. Дитина їсть не лише рис, вівсянку або гречку, але й пшоно, перловку, макарони та бобові. Що різноманітніше харчування, то більше мікроелементів дитина отримає. Одна гречка не може забезпечити повний набір усіх вітамінів, достатньо клітковини та амінокислот. Компенсувати те, чого немає в гречці, можуть бобові (квасоля, сочевиця, горох).

А що сталося з нібито улюбленим продуктом дітей – картоплею? За новими нормами, її споживання зменшили до одного разу на тиждень. Ймовірна причина – забезпечення різноманітності. Адже картоплю слід розглядати не як овоч, а повноцінний вуглевод, який може замінити кашу, макарони чи бобові.

А як же чай чи какао без цукру? Справжні баталії між батьками в соцмережах викликав цукор, точніше, чай та какао без підсолоджувача. Загалом цукру поменшало з 15 г до 7,5 г на один прийом їжі. За рекомендаціями ВООЗ, діти початкової школи мають їсти до 20 г на добу. Глюкоза потрібна дітям і для роботи мозку, і енергії. Проте будь-який вуглевод розщеплюється до найпростіших, зокрема до глюкози. Тому дитина її отримає з хліба, каш, макаронів, картоплі, а також із 20 г цукру. Дефіциту точно не буде.

Натомість зловживання цукром може призвести до збільшення ваги, погіршення здоров’я зубів, шлунково-кишкового тракту та роботи рецепторів. Наприклад, дорослі, які з дитинства звикли їсти багато солодкого, погано сприйматимуть несолодкі продукти.

Гарячі напої без цукру – питання звички. Якщо батьки п’ють вдома напій із цукром, то в школі дитина відмовлятиметься від непідсолодженого напою. Вона наслідує харчову поведінку дорослих. Спробуйте зменшити споживання цукру вдома, і дитина звикне до несолодкого чаю чи какао у школі.

Кількість солі зменшили до 1-1,5 г. Також норми передбачають використання йодованої солі. Зловживання сіллю призводить до деміралізації кісткової тканини і вимивання амінокислот, а також до проблем із тиском, сном та нирками.

Оскільки кількість солі зменшили, слід знайти спосіб компенсувати насичений смак. Приправи – хороший варіант. Головне, щоби вони були чистими і не містили солі.

Ту саму функцію виконують соуси. Майонези та магазинні кетчупи (джерела доданого цукру, ароматизаторів, барвників та загусників) взагалі прибрали з меню. Рекомендують використовувати лише кетчупи з високим вмістом томатів на 100 г. Приправи та соуси можуть викликати у дитини більший інтерес, ніж пісна страва з мінімальним вмістом цукру та солі.

За нормами, школярі мають їсти лише м’ясо птиці, і двічі на тиждень. Проте у сезонному меню також є страви з яловичини (наприклад, гречаник м’ясний) та свинини (шніцель) з вмістом м’яса – 45-60 г. Як стверджують експерти, перевага білого м’яса над червоним раціональна. Адже кількість насичених жирів в курятині значно менша, ніж у свинині.

Батьки жаліються: а як же булочка з маслом, знайома з дитинства? Кажуть, лише її у школі їхні діти й їдять. Булочку замінили цільнозерновим хлібом, але вершкове масло (де щонайменше 72% жирності) залишили. Щоправда, його кількість зменшилась до 3-4,5 г, залежно від віку школяра.

За новими нормами, хліб в їдальнях має бути цільнозерновим та з обмеженням солі до 0,45 г на 100 г хліба. Усі звикли до хліба з борошна першого гатунку, який втратив вітаміни, клітковину та мінерали в процесі переробки. Часто там є доданий цукор і чимало солі. А от цільнозерновий хліб додасть у раціон більше клітковини.

Кількість хліба на один прийом їжі також скоротили – з 60-80 г до 30-50 г проте батьки не мають хвилюватись: усі інші вуглеводи дитина отримає з кашею, картоплею або макаронами.

Молоко, йогурт, кефір, сметана, кисломолочний, твердий та м’який сири є в новому шкільному меню. Один з цих продуктів має бути обов’язковою частиною шкільного раціону.

Деякі батьки скаржаться, що сметани стало менше. Проте 25 г для дітей цілком достатньо. Адже це також джерело насичених жирів. У нормах зазначено: "бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D".

Розроблене Клопотенком сезонне меню зі 160 страв – рекомендоване, а не обов’язкове. Школи можуть користуватися ним, а можуть розробляти своє. 

Крім того, з введенням харчової реформи також змінився не тільки готовий продукт, а й ціна. Приміром, в закладах дошкільної освіти громади вартість харчування складає 42 грн., в школах вона збільшилась з 18 – 19 грн. до 20 – 22 грн. Збільшення несуттєве, якщо врахувати, що на кону стоїть здоров’я вашої дитини.

Як запроваджується реформа шкільного харчування у Компаніївській громаді

 В закладах освіти проходить період адаптації. Відповідну підготовку до впровадження реформи пройшли і кухарі, і адміністратори шкіл.  Так, дійсно, за основу шкільного меню взяті розробки Є. Клопотенка. Але в жодному випадку не зобов’язуємо сліпо їх наслідувати. Вони носять лише рекомендаційний характер. Практично вибір основних продуктів дитячого харчування не змінився. Дітям пропонуються лише корисні страви, які вживає весь цивілізований світ. Були окремі побоювання відносно непідготовленої матеріально-технічної бази шкіл. Але, в основному харчоблоки закладів освіти відповідають встановленим вимогам, адже без цього школи б 1 вересня не були відчинені.

Розроблення нового меню є складним процесом, в нашій громаді воно примірне, розроблене на 4 тижні та затверджене Держпродспоживслужбою.

Багатьох цікавить питання, хто відповідальний за те, чим годують дітей? Міністерство освіти пояснило, що внутрішньо реалізацію реформи контролюють керівник (директор); відповідальний за організацію харчування (заступник директора чи інший працівник, обов’язки якого визначено наказом керівника); медпрацівник та кухар (як штатні, так і позаштатні).

Зовнішньо – органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, місцева Держпродспоживслужба. Саме до останніх представники реформи радять звертатися батькам, якщо керівництво школи ігнорує їхні зауваження з недотримання норм. У батьків також є права, вони щонайменше можуть завітати до їдальні, побачити, чи є меню, зважити порції, подивитися, який посуд використовується. Навіть просто подивитися, чи гарячі ці сніданки чи ні. Якщо ж якістю вони не задоволені, можна вимагати створити спецкомісію, до складу якої ввійдуть батьки, вчителі та старшокласники. За результатами роботи комісії можна звертатися до відділу освіти, культури, молоді, спорту  та  туризму селищної ради.