Компаніївка
Переглядів: 880

Державна реєстрація зміни імені

103351330 2450693121845514 1852658695181292661 nПраво на ім’я є невід’ємним та невідчужуваним, належить до особистих немайнових прав, виступає засобом індивідуалізації людини в суспільстві.
Ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить (стаття 28 Цивільного кодексу України).
З якого віку можливо змінити ім’я?

Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я (стаття 295 Цивільного кодексу України).
Акцентуємо увагу на те, що фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років,також має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері (стаття 295 Цивільного кодексу України). У разі якщо над фізичною особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

Заява про зміну імені та
куди звернутись?

Заяви про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) громадян України, які проживають на території України, приймає, розглядає, а також веде їх облік відділ державної реєстрації актів цивільного стану за місцем їх проживання; громадян України, які постійно проживають за кордоном; дипломатичне представництво або консульська установа України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.
Заява про зміну імені подається у письмовій формі за умови пред'явлення паспорта громадянина України, а у разі, коли заявник постійно проживає за кордоном, - за умови пред'явлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Однак однієї заяви про зміну імені недостатньо, одночасно до неї додаються наступні документи:
• ¬свідоцтво про народження заявника;
• ¬свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);
• ¬свідоцтво про розірвання шлюбу (рішення суду винесено після 01.07.2010 року)
• ¬свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
• ¬свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено;
• ¬фотокартка заявника;
• ¬квитанція про сплату державного мита (Декрет Кабінету Міністрів України «Про державне мито»).

З актуальною контактною інформацією відділів державної реєстрації актів цивільного стану можна ознайомитись на сайті Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) за посиланням: https://bit.ly/2BZjTEh

І наостанок хочеться додати: робіть свій крок по зміні імені добре подумавши. Адже наше ім’я та (або) прізвище - це своєрідний оберіг, супутник життя людини, за допомогою якого здійснюється індивідуалізація особи.