Компаніївка
Переглядів: 958

Ставки судового збору на 2021 рік

Ставки судового збору на 2021 рік

Щороку, з прийняттям відповідного закону про державний бюджет, змінюються і показники встановлених державою мінімумів. Так, з 01.01.2021 року в Україні було збільшено розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб - що вплинуло і на ставки судового збору.

Судовий збір включається до складу судових витрат. Згідно з Постановою Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014 р № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах»:

«Судові витрати - передбачені законом витрати (грошові кошти) сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, понесені ними у зв'язку з її розглядом та вирішенням, а у випадках їх звільнення від сплати - це витрати держави, які вона несе у зв'язку з вирішенням конкретної справи.»

Відповідно до Закону України «Про судовий збір», судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом.

Так, статтею 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено розміри ставок судового збору. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Для подачі деяких заяв, а так же, для отримання від суду деяких матеріалів (копій, технічних записів) ставки встановлені в фіксованому розмірі від - прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Однак, більша частина заяв майнового характеру залежить від ціни позову.

Ціна позову - це грошове вираження майнових вимог позивача. Так, згідно зі статтею 176 Цивільного процесуального кодексу, ціна позову визначається:

  • у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку;
  • у позовах про стягнення аліментів - сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців;
  • у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна;
  • у позовах про строкові платежі і видачі - сукупністю всіх платежів або видач, але не більше ніж за три роки;
  • у позовах про безстрокові або довічні платежі і видачі - сукупністю платежів або видач за три роки;
  • у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості;
  • у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла - сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки;
  • у позовах про зменшення або збільшення платежів або видач - сумою, на яку зменшуються або збільшуються платежі чи видачі, але не більше ніж за один рік;
  • у позовах про припинення платежів або видач - сукупністю платежів або видач, що залишилися, але не більше ніж за один рік;
  • у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

У 2020 році в Закон “Про судовий збір” були внесені зміни. Так, Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» - прийнятий 16.01.2020 р і вступив в силу 27.02.2020 р - обмежив суму судового збору:

  • за подачу до адміністративного суду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, або заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду, або заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами - максимальним значенням - до 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що зараз становить 34050 гривень;
  • за подачу в адміністративному судочинстві касаційної скарги на рішення суду, або заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду - максимальним значенням - до 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що зараз становить 45400 гривень.

Порядок оплати судового збору

Зручний сервіс для онлайн формування квитанції, оплати і розрахунку судового збору є на сайті судової влади за активним посиланням https://court.gov.ua/affairs/sudytax/. Далі необхідно вибрати суд, в який буде подаватися заява і відповідно - сплачуватися судовий збір. Після вибору конкретного суду, прокрутивши вниз сторінку, Ви знайдете рядки відповідних заяв / дій для суду. Після натискання на потрібну заяву / дію - відкривається спливаюче вікно, де Ви можете ввести свої дані, сформувати квитанцію (для оплати, припустимо, в касі банку), або оплатити судовий збір онлайн.

В цілому, судовий збір може бути сплачений як через касу банку (в готівковій формі), так і в безготівковій формі, в тому числі з використанням електронного платіжного засобу або за допомогою платіжних пристроїв.

Сплата судового збору за допомогою електронного платіжного засобу оформляється квитанцією платіжного терміналу, чеком банкомату, сліпом або іншими документами за операціями з використанням електронних платіжних засобів в паперовій або електронній формі.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір»:

  • Якщо ціна позову визначається в іноземній валюті, судовий збір сплачується в гривнях з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України на день оплати.
  • У разі якщо судовий збір сплачується за подання позовної заяви до суду в розмірі, визначеному з урахуванням ціни позову, а встановлена ​​при цьому позивачем ціна позову не відповідає дійсній вартості спірного майна, або якщо на день подачі позову неможливо встановити точну його ціну, розмір судового збору попередньо визначає суд з подальшою сплатою недоплаченої суми або з поверненням суми переплати судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом у процесі розгляду справи.
  • У разі якщо розмір позовних вимог збільшено або пред'явлено нові позовні вимоги, недоплачену суму судового збору необхідно сплатити до звернення в суд з відповідною заявою. У разі зменшення розміру позовних вимог питання про повернення суми судового збору вирішується відповідно до статті 7 цього Закону, про що далі.
  • За подачу позовної заяви, яка має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі, якщо в позовній заяві об'єднані два і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.
  • За подачу позовної заяви про розірвання шлюбу з одночасним розділом майна судовий збір справляється за розірвання шлюбу і за розділ майна.
  • Якщо скаргу (заяву) подано про перегляд судового рішення в частині позовних вимог (сум, що підлягають стягненню за рішенням суду), судовий збір за подачу скарги (заяви) розраховується і виплачується тільки з перегляду судового рішення в частині таких позовних вимог (оспорюваних сум) .
  • За повторно подані позови, раніше залишені без розгляду, судовий збір сплачується на загальних підставах.
  • За подачу зустрічних позовних заяв, а також заяв про вступ у справу третіх осіб із самостійними позовними вимогами судовий збір справляється на загальних підставах.

Повернення судового збору

Відповідно до статті 7 Закону “Про судовий збір”, сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила - за ухвалою суду, в таких випадках:

  • зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом - в таких випадках, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми;
  • повернення заяви або скарги;
  • відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;
  • залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків,
    • якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності;
    • або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів;
    • або за його заявою (клопотанням).
  • закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

У всіх інших, крім першого випадках судовий збір повертається - повністю.

У разі:

  • укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції,
  • відмови позивача від позову,
  • визнання позову відповідачем,

до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Якщо ці випадки виникають на стадії перегляду рішення в апеляційному або касаційному порядку - суд у відповідній ухвалі в порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення заявнику з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого їм при поданні відповідної апеляційної або касаційної скарги.

Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна:

  • • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
  • • поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;
  • • поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Kropyvnytskyi.1.Centre.BVPD/;
  • • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/;
  • • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;
  • • прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid.