Компаніївка
  • Головна
  • Рішення сесій
  • 2022 рік
  • №6771 Про встановлення тарифів на вивіз твердих побутових відходів для населення та установ Компаніївської селищної ради Кропивницького району, Кіровоградської області у новій редакції
Переглядів: 40

№6769 Про затвердження Програми  підтримки самозабезпечення Компаніївської  територіальної громади  харчовими продуктами  на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»

КОМПАНІЇВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

тридцятої  сесії селищної ради

восьмого скликання

від  15 вересня  2022 року                                                              № 6769

смт Компаніївка

Про затвердження Програми  підтримки самозабезпечення Компаніївської  територіальної громади  харчовими продуктами  на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»

Розглянувши проект Програми підтримки самозабезпечення Компаніївської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги» (далі – Програма), розроблений відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», “Про правовий режим воєнного стану”, Компаніївська селищна  рада


ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму підтримки самозабезпечення Компаніївської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги» (додається).
  2. Фінансовому управлінню Компаніївської селищної ради (Калінчук Світлані Леонідівні) забезпечити фінансування заходів, необхідних для реалізації Програми.
  3. Координацію роботи та узагальнення інформації щодо виконання рішення покласти на головного відповідального виконавця –Колтунова Андрія Григоровича
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів влади (Снєсаря Романа Івановича).

Секретар селищної ради                                                   Анна ФРОЛОВА

 

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

1. Назва Програми

Програма підтримки самозабезпечення Компаніївської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»

2. Ініціатор розроблення Програми

Компаніївська селищна рада

3. Розробник Програми

відділ земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища та агропромислового розвитку Компаніївської селищної ради

4. Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення Програми

Закони України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про правовий режим воєнного стану”, Бюджетного кодексу України

5. Головний виконавець Програми

відділ земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища та агропромислового розвитку Компаніївської селищної ради, Відділ економічного розвитку, торгівлі та інвестицій виконавчого комітету Компаніївської селищної ради

6. Співвиконавці Програми

Відділи та структурні підрозділи виконавчого комітету Компаніївської селищної ради

6. Термін реалізації Програми

2022 – 2024 (3 роки)

7. Етапи фінансування Програми: .

2022-2024 роки

8. Обсяги фінансування Програми (тис. грн):

Згідно з відповідними бюджетними призначеннями

9. Очікуваний результат:

Реалізація Програми сприятиме вирощенню достатньої кількості необхідного врожаю с/г культур, забезпеченню продовольчої безпеки жителів Компаніївської територіальної громади, запобіганню нестачі харчових продуктів у період війни та повоєнний період

 
 
 

 

 

 

 

 

 


Програма

підтримки самозабезпечення Компаніївської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»

 


І.  Загальні положення

Програма підтримки самозабезпечення харчовими продуктами на 2022 – 2024 роки “Сади Перемоги” розроблена у відповідності до  Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про правовий режим воєнного стану”, Бюджетного кодексу України, інших нормативно-правових актів та спрямована на забезпечення продовольчої безпеки територіальної громади в умовах російсько-української війни.

П. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована  Програма  (обґрунтування доцільності розроблення Програми)

В умовах російсько-української війни однією з основних проблем Компаніївської територіальної громади  (як і більшості громад в Україні)  в 2022 та наступних роках буде відсутність достатньої кількості харчових продуктів для жителів громади. Це  пов`язано, насамперед із такими факторами, як: ведення бойових дій на значній площі територій, де вирощувалась велика кількість продукції рослинництва, руйнування продовольчих складів, нищення ферм і птахофабрик; руйнування поставок харчових продуктів як всередині України так і з-за кордону. За оцінками експертів в 2022 році Україна може недоотримати 30-70% середньорічного врожаю більшості найважливіших с/г культур, що може спричинити значну нестачу продовольства, зокрема третина українців може мати проблеми в отриманні достатньої кількості харчових продуктів в міських, сільських та селищних громадах.

Аналіз ситуації в Компаніївській територіальній громаді засвідчив, що станом на квітень 2022 року в громаді[1]:

  • кількість населення збільшилась/зменшилась на 0,70осіб та становила 15,590тис. осіб (в 2021р. – 14,890тис. осіб), в тому числі ВПО – 0,70тис. осіб.
  • площа земель с/г призначення становить 85319,92га
  • інфраструктура, що забезпечує потреби жителів громади у харчових продуктах складається із 117 магазинів, що в 2020-21 роках в основному забезпечувала потреби жителів громади.

Виходячи із рекомендованих (та фактичних за 2020 рік) норм споживання, для повноцінного забезпечення жителів громади та ВПО загальною чисельністю 15590 осіб на 2022-2023 рік щорічно потрібно приблизно такий обсяг харчових продуктів:

Назва продукту

Од. виміру

Норма споживання
на 1 особу[2]

Потреба громади на рік

(Норма споживання на 1особу помножена на кількість населення (N)

1

2

3

4

М`ясо

кг

53,8

849502

Молоко і молокопродукти

кг

201,9

3188001

Яйця

шт.

278

4389620

Хлібобулочні вироби, макарони, крупи)

кг

96,6

1525314

Овочі різні у тому числі:

кг

164

2589560

Картопля

кг

123

1942170

Цибуля на ріпку

кг

11,6

183164

Цибуля зелена

кг

2,4

37896

Капуста білоголова

кг

29

457910

Капуста цвітна

кг

4,2

66318

Морква

кг

9

142110

Помідори

кг

39

615810

Огірок

кг

10

157900

Буряк столовий

кг

10

157900

Часник

кг

0,8

12632

Кабачки і патисони

кг

3,2

50528

Редиска і редька

кг

3,6

56844

Перець

кг

2,8

44212

Баклажан

кг

2,8

44212

Фрукти, ягоди

кг

56,5

892135

Цукор

кг

27,8

438962

Олія

кг

12,3

194217

Із такого переліку та обсягів харчових продуктів, що потрібні для забезпечення повноцінного харчування жителів громади, частина продуктів вироблялась в межах самої громади індивідуальними домогосподарствами та підприємцями, частина покривалась за рахунок поставок ззовні через мережу торгових закладів.

Орієнтовно, покриття загальних потреб жителів громади у харчових продуктах через мережу роздрібної та оптової торгівлі (обсяги реалізованої продукції включаючи продовольчі ринки) за основними категоріями харчових продуктів в 2021 році складало: м`ясо –801082кг, молоко і молокопродукти – 3006291кг, яйця – 4139420 шт., хліб та хлібобулочні вироби,макарони,крупи – 1438374 кг,  картопля – 1831470кг, цибуля – 172724кг,  цибуля зелена – 35736 кг, капуста білоголова –431810кг, капуста цвітна – 62538 кг, морква – 134010кг, помідори – 580710 кг, огірок – 148900кг, буряк столовий – 148900 кг, часник – 11912 кг, кабачки і патисони – 47648кг, редиска і редька –53604кг, перець – 41692 кг, баклажани – 41692 кг, фрукти, ягоди – 841285 кг, цукор – 413942 кг, олія – 183147кг.

У разі збереження в 2022 році обсягів продажу в мережі роздрібної та оптової торгівлі (включаючи продовольчі ринки) громади або поза її межами для забезпечення потреб жителів Компаніївської територіальної громади в харчових продуктах відповідно до норм споживання потрібно виробити власними силами (або придбати) щонайменше таку кількість харчових продуктів за видами:[3] м`ясо – 838742кг, молоко і молокопродукти – 3147621 кг, яйця – 4334020 шт., хліб та хлібобулочні вироби,макарони,крупи – 1505994кг,  картопля – 1917570кг, цибуля – 180844кг,  цибуля зелена – 37416кг, капуста білоголова – 452110кг, капуста цвітна – 65478кг, морква – 140310кг, помідори – 608010кг, огірок – 155900кг, буряк столовий – 155900кг, часник – 12472кг, кабачки і патисони – 49888кг, редиска і редька – 56124кг, перець – 43652кг, баклажани – 43652кг, фрукти, ягоди – 880835кг, цукор – 433402кг, олія – 191757кг.

Враховуючи умови, що склалися, основними проблемами щодо забезпечення продовольством жителів громади та створення продовольчого фонду для реалізації продовольчої продукції за її межі є:[4]

  • не використання усіх земельних ресурсів, які можуть бути використаними для вирощування необхідних продуктів;
  • використання індивідуальними домогосподарствами маловрожайних та схильних до хвороб сортів овочів, зокрема картоплі,цибулі,буряку
  • брак відповідної с/г техніки та паливно-мастильних матеріалів (ПММ), для обробітку земель;
  • відсутність традицій та обладнання для переробки/збереження готової продукції комунальними підприємствами та індивідуальними домогосподарствами;
  • відсутність практичного досвіду та спроможності у сфері реалізації надлишків с/г продукції, невпорядкованість заготівельно-збутової діяльності;

Створення Програми підтримки самозабезпечення харчовими продуктами “Сади Перемоги” на 2022 – 2024 роки” зумовлено необхідністю мінімізувати існуючі загрози посилення продовольчої кризи в умовах війни та післявоєнної відбудови. Виникає нагальна потреба у скоординованій співпраці, злагодженій роботі влади, підприємств, фермерів та домогосподарств і громадських організацій задля виконання комплексу весняних польових робіт в умовах ресурсного обмеження, вирощення, збору, зберігання, переробки урожаю. Це є наша ділянка  справжнього фронту городніх військ України. Ми створимо власні Сади Перемоги!

 

Ш. Обґрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми

 

Розв’язання наявних проблем забезпечення продовольством жителів громади можливо із застосуванням принаймні 3-х шляхів.

Перший – збереження існуючої ситуації («status quo»), коли на практиці в основному будуть збережені підходи, які були нормою для мирного періоду та відсутності жодних перебоїв з постачанням необхідної продукції для задоволення потреб різних категорій споживачів. В той же час з урахуванням обмежених ресурсів, існуючих проблем та викликів щодо продовольчої безпеки в умовах війни та повоєнний період, які стоять перед територіальною громадою та країною в цілому, цей варіант не можна вважати прийнятним. Він не враховує наявні потреби та ситуацію із постачанням продуктів харчування в умовах руйнування інфраструктури (в т.ч. агровиробництва, складських приміщень, тощо) міст, сіл та селищ, окупації території, забруднення та мінування с/г земель, масової міграції та внутрішнього переміщення населення.

Другий варіант передбачає активізацію роботи з окремими категоріями громадян і місцевого підприємництва, здійснення точкових кроків, спрямованих на збільшення виробництва окремих видів продуктів харчування на окремих територіях, наприклад, найбільш безпечних з точки зору ведення воєнних дій.. Зазначений варіант може забезпечити досягнення певних результатів, наприклад, активізувати місцевих фермерів та окремі домогосподарства, зменшити кількість необроблюваних ділянок, використати більші площі для посівів і насаджень с/г культур, зібрати кращий врожай та повернути частину для потреб ЗСУ. Однак, такий підхід дасть можливість лише частково та ситуативно вирішити окремі проблеми, що виникли та виникатимуть внаслідок війни проти України, дозволить отримати лише частковий результат.

Третій варіант пропонує застосувати  системний підхід та залучити максимальну кількість жителів для вирощування усіх необхідних видів продуктів харчування, що  дозволить найбільш повно забезпечити нормативні потреби у продуктах харчування домогосподарств, ВПО, соціальних комунальних закладів (харчування у садочку, школі та ін.), а у разі надлишку харчових продуктів надати допомогу у забезпеченні продуктами харчування ЗСУ, передати чи реалізувати залишки для потреб інших територіальних громад України. 

В основі цього варіанту є діяльність, яка передбачає:

  • проведення масштабної інформаційно-просвітницької кампанії;
  • оцінку потреб жителів громади у продуктах харчування;
  • інвентаризацію ресурсів та можливостей забезпечити вирощення, збір, переробку та зберігання на території громади продуктів харчування ;
  • покращення координації та чіткого планування проведення польових робіт; активізацію всієї територіальної громади, включаючи залучення ВПО;
  • придбання необхідних матеріалів, техніки, інвентаря, обладнання для вирощування, збереження та переробки виробленої продукції;
  • розроблення механізму розподілу та використання матеріалів, техніки, інвентаря, обладнання для вирощування, збереження та переробки виробленої продовольчої продукції;
  • консультаційну підтримку населення з питань переробки, збереження, реалізації.

У порівнянні з попередніми, третій варіант є оптимальним, оскільки дозволить комплексно підійти до вирішення наявної проблеми, забезпечить ефективне використання потенціалу територіальної громади, дозволить забезпечити власні потреби в продуктах харчування, дасть змогу надати важливу підтримку у продовольчому забезпеченні ЗСУ, а також інших громад.

Одним з найважливіших питань, яке має бути вирішено, зокрема, є: максимально можливе самозабезпечення громади основними харчовими продуктами, які можуть і мають бути вирощеними у громаді, вироблення цих продуктів в обсягах, яких би вистачило і жителям громади (включаючи ВПО). Реалізація цього варіанту сприятиме створенню певного місцевого продовольчого резерву та забезпеченню продовольством   Збройних Сил України та постачання харчових продуктів в інші громади.

Кожне селянське домогосподарство, кожна сім’я внутрішньо переміщених осіб, яка переселилась у села, кожен клаптик  комунальної землі Компаніївської територіальної громади, а також землі фермерів та агровиробників мають бути залучені до процесу самозабезпечення харчовими продуктами.


 

ІV. Мета Програми

Мета Програми – кожне домогосподарство територіальної громади має достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках

 

  1. Завдання Програми

Основними завданнями Програми є:

  1. Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами.
  2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств в харчових продуктах та можливостей домогосподарств та громади щодо їх вирощення, переробки та зберігання.
  3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого продовольчого резерву, а також реалізації надлишків.
  4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері.

Виконання Програми здійснюватиметься шляхом реалізації заходів в рамках визначених завдань.

Орієнтовний перелік заходів, обсяги та джерела фінансування

Програми «Самозабезпечення харчовими продуктами “Сади Перемоги” на 2022 – 2024 роки”[5]

 

№ з/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін виконання[6]

Орієнтовні обсяги фінансування[7]

(тис. грн.)

 

Роки

Всього

джерела фінансування

 

державний бюджет

обласний бюджет

 бюджет ТГ

інші джерела

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

Завдання 1.        Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами

Захід 1.1.

Громада має необхідну систему управління для організації самозабезпечення харчовими продуктами

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

 

   

 

   

2022

 

   

 

 

 

2023

 

   

 

 

 

2024

 

   

 

 

 

1.1.1.

Створено робочу групу з впровадження Програми «Сади перемоги»

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

 

   

 

   

2022

 

   

 

 

 

2023

 

   

 

 

 

2024

 

   

 

 

 

1.1.2

Забезпечено проведення засідань робочої групи з питань планування, координації роботи, обліку, звітування та вирішення інших поточних питань впровадження Програми «Сади перемоги»

 

щорічно

2022-

2024
в т.ч.

           

2022

           

2023

           

2024

           

1.1.3.

Розроблено місцеві нормативнно-правові акти для самозабезпечення громади харчовими продуктами та впровадження Програми «Сади перемоги»

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

           

2022

           

2023

           

2024

           

Захід 1.2.

Належна координація впровадження Програми «Сади перемоги» на місцях

 

постійно

2022-

2024

в т.ч.

           

2022

           

2023

           

2024

           

1.2.1.

Старости здійснюють координацію впровадження Програми «Сади перемоги» у старостатах (наприклад, залучення техніки для оранки тим, хто не в змозі, формування мінімально необхідного  обладнання тощо)

 

щорічно

2022-

2024

в т.ч.

           

2022

           

2023

           

2024

           

 

1.2.2.

Залучено комунальні установи  (зокрема, школи, коледжі, заклади профтехосвіти) та комунальні підприємтсва (лікарні, підприємства ЖКГ тощо) до впровадження Програми «Сади перемоги»

 

щорічно

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

Завдання 2.        Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств
в харчових продуктах та можливостей громади щодо їх вирощення, переробки, зберігання та реалізації

Захід 2.1.

Громада має достовірну інформацію про потреби домогосподарств в  харчових продуктах

 

щорічно

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

2.1.1.

Проведено оцінку реальної кількості жителів у громаді (постійних, ВПО та тих, хто приїхав до батьків/родичів у громаду з інших місць)

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

2.1.2.

Проведено опитування (анкетування) щодо потреб домогосподарств у харчових продуктах

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

 

Захід 2.2.

Громада має достовірну інформацію про наявний земельний фонд громади для реалізації Програми «Сади перемоги»

 

щорічно
березень-квітень

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

2.2.1.

Проведено облік та фіксацію земельних ділянок, у т.ч. комунальних, що використовуються чи можуть бути використаними для розширення виробництва харчових продуктів

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

2.2.2.

Розроблено та прийнято необхідну нормативно-правову базу з земельних питань для збільшення площ весняно-польових робіт  (включаючи комунальні землі та приватні землі  домогосподарств – за погодженням з власниками земельних ділянок)

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

Захід 2.3..

Наявна інформація про потреби домогосподарств, які  долучаються до впровадження програми «Сади перемоги»

 

Щорічно березень-травень

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

2.3.1.

Визначено домогосподарства, які потребують підтримки в рамках програми «Сади перемоги»

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

2.3.2.

Визначено потреби домогосподарств, які потребують допомоги у насінні, техніці, інвентарі, обладнанні, добривах, кормах для виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчової продукції для збільшення обсягів вирощування сільськогосподарської продукції[8]

 

вересень
2022-травень 2023

2022-

2024

в т.ч.

         

2022

         

2023

         

2024

         

Завдання 3.        Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого продовольчого резерву, а також реалізації надлишків, а також реалізації надлишків 

Захід 3.1.

Домогосподарства мають необхідну інформацію щодо вирощування харчових продуктів

 

Щорічно

лютий – листопад

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.1.1.

Проведено інформаційно-комунікаційні роботи: інформування, донесення інформації через різні канали комунікації, соціальні мережі, збори громадян (сходи селян), церкву, розповсюдження наочних матеріалів

 

постійно

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

 

3.1.2.

Забезпечено систематичне інформування та звітування про хід реалізації Програми (збори громади, сходи селян), відзначення та заохочення домогосподарств, ВПО, підприємців, фермерів, дорадників, вчителів, учнів 

 

щомісяця

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.1.3.

Поширено досвід, кращі практики (публікації на веб-сайті, у соціальних мережах, створення аматорських відео, використання інших каналів комунікації).

 

постійно

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.1.4.

Організовано дорадницько-консультаційну підтримку  (залучено фахівців, кращих господарів громади, донесено необхідну агротехнічну інформацію, надано практичні корисні поради на місцях (демонстрацій господарства))

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Захід 3.2.

Домогосподарства мають необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції

 

щорічно

лютий – жовтень

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

 

3.2.1.

Забезпечено паливно-мастильними матеріалами, посівним/посадковим матеріалом та інвентарем відповідно до потреб домогосподарств:

- паливно-мастильні матеріали

- насіння

- міндобрива

- засоби захисту рослин, вапно

- молодняк та корми і добавки

- інвентар

- інше

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.2.2.

Придбано необхідне обладнання та техніку для вирощення с/г продукції (наприклад мотоблок, плуг, культиватор та інші насадки, причіп, набір городніх та садових інструментів тощо)

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

100,000

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

50,000

2024

 

 

 

 

50,000

3.2.3.

Налагоджено (звернення, листи про підтримку) взаємодію із місцевими і зарубіжними партнерами (громадами, містами-побратимами, проектами МТД) для отримання необхідних матеріальних ресурсів, техніки, обладнання, посівного матеріалу, консультаційних послуг.

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

 

Захід 3.3.

Громада має необхідні продовольчі резерви для забезпечення харчовими продуктами домогосподарств та тих, хто їх потребує (ЗСУ, ВПО, інші громади) 

 

щорічно

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.3.1.

Підготовлено приміщення для переробки, зберігання харчових продуктів

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.3.2.

Закуплено та встановлено необхідні матеріали, обладнання та устаткування для переробки і зберігання

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.3.3.

Ініційовано заготівельно-збутову діяльність, взаємодію з іншими територіальними громадами щодо збереження та збуту с/г продукції

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

 

3.3.4.

Розроблено місцеву нормативну базу для використання місцевого резервного фонду харчових продуктів, насіння, створено набори для благодійної допомоги та потреб ЗСУ

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.3.5.

Сформовано місцевий резервний фонд харчових продуктів, насіння, створено набори для благодійної допомоги та потреб ЗСУ

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

20,000

2022

 

 

 

 

0

2023

 

 

 

 

10,000

2024

 

 

 

 

10,000

3.3.6.

Розподіл сформованого місцевого резервного фонду харчових продуктів на потреби громади та ЗСУ 

 

вересень
2022-травень 2023

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Завдання 4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері

Захід 4.1.

Домогосподарства мають необхідну інформацію та навички для ведення підприємницької діяльності в агросфері

 

2022-2024

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

4.1.1.

Посилено спроможність домогосподарств та малого бізнесу щодо виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчової продукції

 

протягом року

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

4.1.2.

Посилено спроможність домогосподарств щодо с/г кооперації як можливості додаткового заробітку та збільшення надходжень до бюджету

 

протягом року

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Захід 4.2.

Домогосподарства отримують підтримку для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері

 

2022 – 2024

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

4.2.1.

Запроваджено місцеві фінансові механізми стимулювання започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері

 

2022 – 2024

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

10,000

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

5,000

 

2024

 

 

 

5,000

 

 

4.2.2.

Домогосподарства поінформовані про можливості підтримки підприємницької діяльності в агросфері (державна, місцева, донорська та ін)

 

2022 – 2024

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

4.2.3.

Підвищено спроможність домогосподарств із залучення коштів з різних джерел для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері    

 

2022 – 2024

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

   

2022

 

 

 

 

 

   

2023

 

 

 

 

 

   

2024

 

 

 

 

 

 

ВСЬОГО

 

 

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

  1. Обсяги та джерела фінансування

Реалізація  Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, державної підтримки (субвенцій, дотацій за можливості), а також безповоротної фінансової і матеріальної допомоги, благодійних внесків, коштів фізичних і юридичних осіб, інших джерел не заборонених законодавством.

Фінансове забезпечення Програми на 2022-2024 роки буде відбуватись відповідно бюджетних призначень, що затверджуються щорічно Компаніївською селищною радою на відповідний рік.

 Прогнозовані  (орієнтовні) обсяги та джерела фінансування Програми (тис. грн.)

Джерела фінансування

Обсяг фінансування

За роками

2022

2023

2024

Державний бюджет

0

0

0

0

Обласний бюджет

0

0

0

0

Місцевий бюджет

   

5,000

5,000

Інші джерела

120,000

0

60,000

60,000

Всього

       

VII. Очікувані результати

Реалізація Програми сприятиме вирощенню достатньої кількості необхідного врожаю с/г культур, забезпеченню продовольчої безпеки жителів Компаніївської територіальної громади, запобіганню нестачі харчових продуктів у період війни та повоєнний період., Показники результативності реалізації Програми наведені в Додатку 2.

 

VIII. Організація управління та контролю за ходом виконання Програми, визначення її ефективності

 

Питання комплексу заходів щодо продовольчої безпеки жителів Компаніївської територіальної громади  належать до компетенції голови та його заступників, профільних структурних підрозділів (управління/відділ економіки, сільського господарства).

Враховуючи важливість даного питання в особливих умовах воєнного стану на теперішньому етапі, необхідності повноцінної мобілізації земельних, матеріальних і людських ресурсів буде створено робочу групу. ЇЇ основна функція – проведення якісного аналізу потреб та можливостей, взаємодія з домогосподарствами, організація інформаційно-просвітницьких та дорадчо-консультаційних заходів для забезпечення весняно-польових робіт, збору, збереження та переробки вирощеного врожаю. Важливою є співпраця з комунальними установами/підприємствами, місцевими фермерами та підприємцями.

На керівництво територіальної громади покладається функція координації реалізації цієї Програми, взаємодія з центральною владою, обласною і районною військовими адміністраціями, зарубіжними партнерами та громадами-побратимами за кордоном і в Україні, а також систематичне інформування та звітування перед громадою і партнерами про хід її реалізації.

Визначення ефективності здійснюватиметься на основі отриманих результатів з урахуванням організаційних, матеріальних, фінансових та інших витрат та рівня досягнення запланованого.

Замовник Програми:

Керівник Програми:

Міський/селищний/сільський голова                                                           О.Маслюков

Додаток 1

 

Таблиця для розрахунку рекомендованого обсягу виробництва (придбання)
необхідної кількості харчових продуктів відповідно до потреби жителів громади

 

Назва продукту

Одиниця виміру

Розрахункова
потреба на 2022 рік

(норма споживання
на 1 особу помножена
на кількість
населення (N))

Обсяг реалізованих харчових продуктів закладами торгівлі в 2021 році (оцінка)

Рівень покриття потреби через придбання продовольства в мережі торгівлі в 2021році (оцінка)

(частка колонки 4 та 3 і помножена на 100 %)

Рекомендований обсяг харчових продуктів власного виробництва на 2022 рік , (оцінка)

(різниця колонки
 3 та 4)

1

2

3

4

5

6

М`ясо

кг

849502

509701,2

60

339800,8

Молоко і молокопродукти

кг

3188001

1912800,6

60

1275200,4

Яйця

шт.

4389620

2633772

60

1755848

Хлібобулочні вироби, макарони, крупи

кг

1525314

915188,4

60

610125,6

Овочі різні у тому числі:

кг

2589560

1553736

60

1035824

картопля

кг

1942170

1165302

60

776868

цибуля на ріпку

кг

183164

109898,4

60

73265,6

цибуля зелена

кг

37896

22737,6

60

15158,4

капуста білоголова

кг

457910

274746

60

183164

капуста цвітна

кг

66318

39790,8

60

26527,2

морква

кг

142110

85266

60

56844

помідори

кг

615810

369486

60

246324

огірок

кг

157900

94740

60

63160

буряк столовий

кг

157900

94740

60

63160

часник

кг

12632

7579,2

60

5052,8

кабачки і патисони

кг

50528

30316,8

60

20211,2

редиска і редька

кг

56844

34106,4

60

22737,6

перець

кг

44212

26527,2

60

17684,8

баклажан

кг

44212

26527,2

60

17684,8

Фрукти, ягоди

кг

892135

535281

60

356854

Риба

кг

0

0

0

0

Цукор

кг

438962

263377,2

60

175584,8

Олія

кг

194217

116530,2

60

77686,8



 

Додаток 2

 

РЕЗУЛЬТАТИВНІ ПОКАЗНИКИ ПРОГРАМИ

 

МЕТА /ЗАВДАННЯ/ЗАХОДИ

ПОКАЗНИКИ

Кожне домогосподарство територіальної громади має  достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках

частка домогосподарств територіальної громади, які мають достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках (за роками), %

частка домогосподарств, які повністю задовольняють свої потреби в харчових продуктах шляхом самозабезпечення в 2022-2024 роках (за роками), %

кількість домогосподарств, які повністю задовольняють свої потреби в харчових продуктах шляхом самозабезпечення в 2022-2024 роках (за роками, за розподілом домогосподарств залежно від віку та статі особи, яка очолює домогосподарство (голови домогосподарства), за наявністю в домогосподарстві соціально вразливих категорій), %

рівень виконання Програми «Сади перемоги», %

1. Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами

% звернень домогосподарств, які вчасно задоволені місцевим ресурсом
(зокрема ВПО)

% залучених комунальних установ  (зокрема, школи, коледжі, заклади профтехосвіти) та комунальних підприємств (лікарні, підприємства ЖКГ тощо) до впровадження Програми «Сади перемоги» (за типами установ і підприємств) (за типом залучення: інформаційна робота, вирощування продуктів харчування тощо)

частка земель комунальних підприємств, які залучені в Програму
«Сади перемоги»

1.1.Громада має необхідну систему управління для організації самозабезпечення харчовими продуктами

обсяг потреби домогосподарств в харчових продуктах
(за видами харчових продуктів, за домогосподарствами)

рівень самозабезпечення потреб громади відповідно до зібраних даних
(за даними/видами потреб), %

частка домогосподарств, чиї потреби в харчових продуктах визначено

1.2. Належна координація впровадження Програми «Сади перемоги» на місцях

частка старостатів, залучених до реалізації програми, %

 

кількість комунальних установ/підприємств, які долучені до реалізації програми, од. (за типами установ і підприємств)

площа земельних ділянок комунальних установ/підприємств, які використовуються для вирощування/виробництва харчових продуктів
(за установами/підприємствами), м2

2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств в харчових продуктах та можливостей громади щодо їх вирощення, переробки, зберігання та реалізації

частка земель громади, охоплених інвентаризацією, %

частка домогосподарств, які долучені до реалізації програми, %

2.1. Громада має достовірну інформацію про потреби домогосподарств в  харчових продуктах

частка залучених до впровадження Програми домогосподарств, чиї потреби визначені, %

кількість домогосподарств, які долучені до реалізації програми, од.

частка домогосподарств, які вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні, %

2.3. Наявна інформація про потреби домогосподарств, які  долучаються до впровадження програми «Сади перемоги»

частка домогосподарств, які долучились до створення продовольчого резервного фонду

% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації
(тренінги тощо)

частка домогосподарств, які повністю забезпечені необхідними матеріалами, технікою та обладнанням для вирощування харчової продукції

3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого резервного фонду

обсяг продовольчого резервного фонду громади (за видами продуктів)

кількість домогосподарств, які перетворились в місцеву підприємницьку ініціативу

3.1. Домогосподарства мають необхідну інформацію щодо вирощування харчових продуктів

%  домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації
(тренінги тощо)

%  домогосподарств, які успішно пройшли навчання щодо вирощування харчових продуктів

3.2. Домогосподарства мають необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції

%  домогосподарств, які отримали необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції  (за видами техніки, за видами діяльності)

розмір підтримки, яку отримали домогосподарства для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері  (за видами підтримки, за видами діяльності)

3.3. Громада має необхідні продовольчі резерви для забезпечення харчовими продуктами домогосподарств та тих, хто їх потребує (ЗСУ, ВПО, інші громади) 

Обсяг місцевого продовольчого резерву (за видами харчових продуктів), кг

3.4. Громади взаємодіють між собою та кооперуються для здійснення заготівельно-збутової діяльності, збереження та збуту с/г продукції

% домогосподарств, які реалізували залишки с/г продукції через заготівельно-збутову діяльність

4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері

Частка домогосподарств, які започаткували або розвили підприємницьку діяльність за результатами реалізації Програми, %

4.1. Домогосподарства мають необхідну інформацію та навички для ведення підприємницької діяльності в агросфері

% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації (тренінги тощо)

%  домогосподарств, які успішно пройшли навчання для ведення підприємницької діяльності в агросфері

4.2. Домогосподарства отримують підтримку для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері

% домогосподарств, які отримали підтримку підтримку для започаткування
 та розвитку підприємницької діяльності в агросфері
(за видами підтримки, за видами діяльності)

розмір підтримки, яку отримали домогосподарства для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері  (за видами підтримки,
за видами діяльності), грн

     

Додаток 3

 

Рекомендований перелік необхідних матеріалів, техніки, обладнання
інвентарю та устаткування для визначення потреб жителів, зокрема щодо:

  1. Дизельного палива, бензину, авто-тракторного масла, інших паливно-мастильних матеріалів.
  2. Насіння картоплі, цибулі, часнику, помідору, огірка, капусти цвітної, капусти пак-чой, броколі, перця, баклажану, кропу, петрушки, шпинату, салату, редиски, редьки, щавлю, буряка, Мангольда червоного, моркви, гарбуза, кабачка, патисону, квасолі, спаржі, спаржевої квасолі, гороху, нуту, кавуна, дині, гречки, вівса, проса, ячменю, кукурудзи (на корми).
  3. Аміачної селітри, карбоміду, нітроамофосу, органічних добрив, компосту і контейнерів для нього, інших добрив;
  4. Засобів захисту рослин, вапна.
  5. Оприскувачів, бензинових кіс з насадками, насосів, шлангів, фітингів, секторів, сап, лопат, граблів, мотузок, відер, кошиків, тачок, ваг, лійок, сіток для затінення посівів, сіток для рослин, які в’ються, агроволокон, дуг, обладнання для крапельного поливу, кліток для тварин, рукавиць, чобіт, спецодягу, іншого сільськогосподарського оснащення та інвентарю.
  6. Тракторів, міні-тракторів, мотоблоків, культиваторів, надувних човнів, генераторів, бортових автомобілів, вантажних автомобілів.
  7. Автоклавів, міні-млинів, фасувальних станцій, сепараторів, соковижималок, холодильних камер, охолоджувачів, екструдерів (міні-олійниць), сушарок, крупорушок, ключів для закривання скляних банок, обладнання для пакування, мішків, ящиків, сіток, скляних банок, жерстяних банок, кришок, пакетів для муки та круп, іншого обладнання для переробки, консервації, сушки і збереження продукції рослинництва, мобільних забійних цехів, сепараторів, іншого обладнання для переробки, консервації і збереження продукції тваринництва і рибальства.
  8. Молодняка курки свійської, індокачки, індички, качки, гуски, свині, корови, кози, вівці, кроля, нутрії, коропа, карася, товстолоба, амура, щуки.
  9. Насіння кукурудзи, пшениці, ячменю, картоплі, трав’яних культур, люцерну, іншого посівного матеріалу для кормових культур.
  10. Комбікорму, преміксів, кормів для риб, інших кормів для птиці, тварин і риб.

 

[1] Тут бажано описати ситуацію у громаді і ключові проблеми, які виникли в результаті війни.

[2] Джерело: Держстат, http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2019/zb/07/zb_bsoph2018_pdf.pdf

[3] Для розрахунку необхідної кількості харчових продуктів відповідно до потреби жителів громади рекомендується використати таблицю наведену в додатку 1 або провести опитування домогосподарств в громаді.

[4] Кожна територіальна громада зазначає власні проблеми, на розв’язання яких буде спрямована Програма, з урахуванням індивідуальних особливостей, ризиків, обставин та умов, що склалися внаслідок війни. Тут наведено можливі проблеми, які є досить поширеними для різних типів громад.

[5] Перелік заходів є орієнтовним та може відрізнятися в залежності від особливостей, ресурсів, потреб та можливостей кожної територіальної громади

[6] Термін виконання (дата, місяць, рік) встановлюється виходячи з реальних строків, які необхідні для забезпечення реалізації заходів та проведення робіт з посіву, вирощення, переробки та зберігання харчових продуктів. Конкретні строки (дати виконання заходів) можуть встановлюватися на кожен рік.

[7] Пропонується зазначити фінансові потреби з деталізацією (орієнтовною) за роками на середньостроковий період

[8] Орієнтовний перелік необхідних матеріалів, техніки, обладнання інвентарю та устаткування для визначення потреб жителів наведено в додатку 3