Компаніївка
  • Головна
  • Рішення сесій
  • 2020 рік
  • №85 Про комплексну селищну програму запобіганню та реагування на надзвичайні ситуації техногенного характеру на території Компаніївської селищної ради на 2021-2025 роки
Переглядів: 755

№85 Про комплексну селищну програму запобіганню та реагування на надзвичайні ситуації техногенного характеру на території Компаніївської селищної ради на 2021-2025 роки

КОМПАНІЇВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

третьої сесії селищної ради

восьмого скликання

від 22 грудня 2020 року                                                                                №85

смт Компаніївка

Про комплексну селищну програму запобіганню та реагування на надзвичайні ситуації техногенного характеру на території Компаніївської селищної ради на 2021-2025 роки

Розглянувши пропозицію селищного голови та відповідно 16 частини першої статті 43, частини 2 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2018-2022 роки» та з метою запобігання, профілактики та мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій на території Компаніївської селищної ради,

селищна рада

ВИРІШИЛА:

  1. Прийняти комплексну селищну програму запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру на території Компаніївської селищної ради на період 2021-2025 років, виклавши її в наступній редакції, додається.
  2. Рекомендувати під час формування відповідних бюджетів та внесення змін до них, передбачити видатки на виконання заходів даної Програми в межах наявних фінансових ресурсів
  3. Визнати таким, що втратило чинність рішення сесії Компаніївської селищної ради від 22 грудня 2016 року №198 «Про комплексну селищну програму запобіганню та реагування на надзвичайні ситуації техногенного характеру на території Компаніївської селищної ради на 2017-2020 роки».
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг.

Селищний голова                                                         Олександр МАСЛЮКОВ

Додаток 1

Додаток

до рішення селищної ради

від 22 грудня 2020 року №85

  1. ПАСПОРТ

Комплексної селищної програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру на території Компаніївської селищної ради на 2021 – 2025 роки

 

     

1.

Програма затверджена:

рішенням селищної ради від 22 грудня 2020 року №85

2.

Ініціатор розроблення Програми

Компаніївський РВ УДСНС України в області

3.

Розробок Програми

Компаніївський РВ УДСНС України в області

4.

Співрозробник Програми

Компаніївська селищна рада

5.

Відповідальний виконавець Програми

Компаніївська селищна рада, Компаніївський РВ УДСНС України в області

6.

Учасники Програми

Компаніївська селищна рада, Компаніївський РВ УДСНС України в області

7.

Терміни реалізації Програми

2021-2025 роки

8.

Етапи виконання Програми

І етап –2021 рік. ІІ етап — 2022-2023 рік, ІІІ етап – 2024-2025 рік

9.

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

місцевий бюджет

10.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, усього, у тому числі:

 

кошти державного бюджету

-

кошти обласного бюджету

-

кошти районного бюджету

-

кошти селищного бюджету

 

кошти не бюджетних організацій

-

11.

Основні джерела фінансування Програми

Селищний бюджет

  1. Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована Програма

Основною проблемою у сфері цивільного захисту населення є неналежний рівень матеріального і фінансового забезпечення сил і заходів цивільного захисту, застарілої системи централізованого оповіщення населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій, протипожежного захисту населених пунктів тощо.

Потребують удосконалення структура регіональної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту та виконання заходів цивільного захисту населення і територій що входять до Компаніївської селищної ради.

Інформування та оповіщення органів влади та населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій, через систему оповіщення, є одним з основних завдань цивільного захисту. На території Компаніївської громади є 3 обʼєктові системи оповіщення (АЗС №7 «РУР ГРУП С.А.» смт Компаніївка, вул. Паркова 86, АГПЗ №22 ТОВ «Сан-Оіл Україна» смт Компаніївка, вул. Паркова, 33, ГКС №2 «Кіровоградська», с.Марʼївка, вул. Шляхова, 2) та система оповіщення Компаніївського цеху ТП №20 КФ ПАТ «Укртелеком», смт Компаніївка, вул. Вишнева, 25, яка покриває селище Компаніївка.

Ефективне виконання оповіщення не можливе без системи, побудованої на основі сучасних інформаційних та телекомунікаційних технологій.

Апаратура оповіщення, що використовується  у системі оповіщення, вичерпала ресурс експлуатації і знята з виробництва. Ремонтні комплекти використано повністю. Через надмірні строки експлуатації збільшується кількість технічних несправностей.

Потребують приведення до рівня сучасних вимог матеріально-технічне оснащення органів управління та сил цивільного захисту, заміни та модернізації техніка та спорядження, що перебувають на озброєнні підрозділів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, спеціалізованих служб, підрозділів та формувань, а також інших підрозділів, які залучаються до виконання завдань цивільного захисту.

Впродовж 2016-2020 років були здійснені заходи щодо створення матеріальних резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків. Разом з тим, зазначена робота потребує продовження і завершення.

На Компаніївської ТГ функціонує 5 об’єктів підвищеної небезпеки та  потенційно-небезпечних об’єктів, а саме:

АЗС № 7 ЗАТ «РУР ГРУП С.А.» смт.Компаніївка вул. Паркова, 86;

Автозаправочний комплекс (АЗС № 79) ТОВ «Торговий Дім «САН ОЙЛ»  автодорога Компанївка-Сасівка, 1 кілометр;

КС «Кіровоградська» Олександрійського ЛВ УМГ філії УМГ «Черкаситрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» с.Марʼївка, вул. Шляхова,2;

Газопровід-відвід до с.Софіївка магістрального газопроводу Кременчук-Ананьїв-Богородчани Олександрівського ЛВ УМГ філії УМГ  «Черкаситрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» (152-0,8 км на північний схід с.Софіївка);

Газопровід-відвід до смт Компаніївка магістрального газопроводу Кременчук-Ананьїв-Богородчани Олександрівського ЛВ УМГ філії УМГ  «Черкаситрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» (127-6,8 км на південний схід до смт Компаніївка).

До цього часу на території району потребує очищення від вибухонебезпечних предметів територія авіаційного полігону "Компаніївка", на якій залишаються у значних кількостях небезпечні для оточуючих і навколишнього середовища застарілі або непридатні до використання боєприпаси, що залишились на території внаслідок військової діяльності, що несе загрозу життю та здоров’ю оточуючих, викликає труднощі під час підготовки земель до господарського використання.

Викликає занепокоєння і стан протипожежного захисту населених пунктів, в першу чергу - сільських.

В процесі розпаювання та приватизації колгоспного майна, під час якого припиняли своє існування сільські пожежні команди, а їх майно, у тому числі пожежні автомобілі, переходили у приватну власність та використовувалось не за прямим   призначенням.

На території  громади відповідно до рішень органів виконавчої влади, наказів відповідних балансоутримувачів створено 5 підрозділів місцевої пожежної охорони, а саме МПО Компаніївської селищної ради (балансоутримувач ВСК «Колос»), с. Першотравенка (балансоутримувач СФГ «Берегиня»), с. Марʼївка (балансоутримувач СВК «Нива»), с.Червоновершка (балансоутримувач СТОВ «Надія») та с. Губівка (балансоутримувач ПП «Губівське»). Але фактично функціонує 3. МПО в с. Губівка припинило своє існування у звʼязку із ліквідацією балансоутримувача ПП «Губівське». МПО в с. Червоновершка припинило свою діяльність у звʼязку з небажанням керівництва ТОВ «Надія» утримувати даний підрозділ.

Місцевими бюджетами не утримується жодна із місцевих пожежних команд, а лише за рахунок сільськогосподарських підприємств, розташованих у сільській місцевості.

Середній термін експлуатації пожежної техніки, що знаходиться на озброєнні підрозділів місцевої пожежної охорони, становить 25-30 років, особовий склад більшості пожежних команд не забезпечений бойовим одягом та спорядженням у повному обсязі, на пожежних автомобілях знаходиться недостатня кількість пожежно-технічного озброєння, місцеві пожежні команди не укомплектовані засобами зв’язку.

Таким чином, забезпечення техногенної та пожежної безпеки населених пунктів громади, рятування людей під час пожеж, надзвичайних ситуацій, а також при користуванні водними об’єктами, матеріальне забезпечення належного реагування на надзвичайні ситуації потребує виділення коштів з місцевого бюджету.

Без належного фінансування зазначених заходів стає не можливою організація цивільного захисту населення і територій громади, а місцеві пожежні команди на селі приречені на поступову самоліквідацію.

Зазначені умови викликають необхідність формування на рівні невідкладних заходів шляхом розроблення і реалізації програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки.

  1. Визначення мети Програми

Головною метою програми є захист населення і територій громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, послідовне зниження ризику їх виникнення, підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від наслідків таких ситуацій, забезпечення захисту населення, навколишнього природного середовища і небезпечних об’єктів, об’єктів підвищеної небезпеки, об’єктів з масовим перебуванням людей та населених пунктів від пожеж, підвищення рівня протипожежного захисту та створення сприятливих умов для реалізації державної політики у сфері цивільного захисту.

  1. Обґрунтування шляхів і способів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми

Оптимальним варіантом розв’язання проблеми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру є реалізація державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій шляхом системного здійснення першочергових заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Для поліпшення цивільного захисту населення є необхідність у створенні резерву продовольчих і промислових товарів першої необхідності для забезпечення особового складу сил цивільного захисту під час проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, постраждалого населення, захисних споруд цивільного захисту, пунктів управління та забезпечення речовим майном пунктів санітарної обробки людей.

Вирішення проблемних питань у сфері пожежної безпеки в населених пунктах та на об’єктах громади планується проводити шляхом впровадження організаційних засад функціонування системи протипожежного захисту на всіх рівнях, підвищення ефективності управління з питань забезпечення пожежної безпеки, удосконалення науково-технічної і ресурсної бази.

Джерелами фінансування Програми є кошти місцевого бюджету, інші, незаборонені законодавством джерела.

Фінансування Програми за рахунок коштів місцевого бюджету здійснюється в обсягах, передбачених рішеннями Компаніївської селищної ради, виходячи з реальних можливостей місцевого бюджету та його пріоритетів.

Виконання програми передбачається у три етапи:

-1 етап — 2021 рік; - II етап — 2022-2023 рік; - III етап — 2024-2025 рік.

Фінансування виконання заходів Програми здійснюється за рахунок коштів селищного бюджету, а також, із залученням інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством, коштів підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності.

Обсяг фінансування програми становить згідно додатку №1.

  1. Перелік завдань, заходів Програми та результативні показники

Заходами щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій (подій), підвищення

рівня ефективності управління, подальшого розвитку і вдосконалення сил, засобів та

оперативного реагування щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (подій), а також

надання належної допомоги населенню є:

- розвиток  систем  зв'язку, оповіщення  та  інформатизації  з  питань  попередження

виникнення та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (подій);

- створення матеріальних резервів для попередження виникнення та ліквідації наслідків

надзвичайних ситуацій (подій);

- забезпечення    організації   заходів    реагування    на    надзвичайні    ситуації   (події)

техногенного та природного характеру;

- забезпечення сучасного рівня пожежної та техногенної безпеки;

- попередження та ліквідація надзвичайних ситуацій (подій) на водних об’єктах;

- забезпечення  невоєнізованих  формувань та населення засобами радіаційного та забезпечення ліквідації надзвичайних ситуацій (подій), пов’язаних з пожежами на території Компаніївської ТГ;

- продовження роботи з впровадження локальних систем виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій на об'єктах підвищеної небезпеки i локальних систем оповіщення населення у зонах можливого ураження та персоналу зазначених об'єктів на випадок виникнення аварії;

- оновлення та модернізація існуючого фонду захисних споруд цивільного захисту;

- удосконалення системи підготовки керівного складу з питань цивільного захисту;

- реалізація заходів, пов'язаних її знешкодженням вибухонебезпечних предметів.

вжиття інших комплексних та спеціальних заходів цивільного захисту.

  Заходами щодо розвитку та вдосконалення системі підготовки керівного складу місцевих органів управління, органів місцевого самоврядування, об'єктів усіх форм власності та населення до дій щодо попередження та діям наслідків НС (подій) є:

  - підготовка керівного складу органів управління ЦЗ та організація навчання населення правилам безпеки життєдіяльності та діям в умовах  виникнення НС (подій);

- патріотичне виховання населення, популяризація серед дітей та молоді безпечних умов діяльності - та підготовка їх до дій в умовах надзвичайних ситуацій (подій).

Ресурсне забезпечення Програми наведено у додатку №1 до Програми (додається). Результативні показники продукту Програми наведені у додатку №1 до Програми (додається).

  1. Напрями реалізації та заходи Програми

Основними напрямами реалізації Програми є:

- заходи щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій (подій), підвищення рівня ефективності управління, подальшого розвитку і вдосконалення сил, засобів та оперативного реагування щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (подій), а також надання допомоги населенню;

  - розвиток і удосконалення системи зв'язку, оповіщення та інформатизації;

створення матеріальних резервів для попередження виникнення та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (подій);

- забезпечення сучасного рівня пожежної та техногенної безпеки;

удосконалення стану протипожежного водопостачання населених пунктів;

- попередження та ліквідація надзвичайних ситуацій (подій) на водних об'єктах;

- забезпечення  виконання  заходів  по  ліквідації надзвичайних  ситуацій (подій), пов'язаних з пожежами та знешкодженням вибухонебезпечних предметів;

  - забезпечення невоєнізованих формувань та населення засобами  радіаційного та хімічного захисту;

- підготовка керівного складу органів управління ЦЗ та організація навчання населення правилам безпеки життєдіяльності та діям в умовах виникнення надзвичайних ситуацій (подій), патріотичне виховання населення, популяризація серед дітей та молоді безпечних умов діяльності та підготовка їх до дій в умовах надзвичайних ситуацій (подій), проведення конкурсів, вікторин, змагань «Школа безпеки» та «Котигорошко» серед молоді;

Напрями реалізації та заходи Програми наведені в Додатку 1 до Програми.

  1. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Виконавцями програми є структурні підрозділи Компаніївської селищної ради, територіальні органи міністерств та відомств України, організації та установи що знаходяться на підвідомчій території Компаніївської ТГ, об'єкти усіх форм власності.

Усі виконавці Програми несуть відповідальність за повне та своєчасне виконання її завдань, постійно інформують Компаніївський РВ УДСНС України в області про виконання заходів, надають звіт щодо використання коштів.

Відповідальному виконавцю Програми інформувати профільну постійну комісію селищної ради про хід виконання даної Програми щороку 25 січня наступного за звітним періодом та надавати на розгляд депутатам на пленарному засіданні  селищної ради

Контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення виконання заходів Програми, здійснюється у порядку, встановленому чинним законодавством.

Селищний голова                                                                               Олександр МАСЛЮКОВ