Компаніївка
Переглядів: 1157

Довідник безбар’єрності

barernist

 

В Україні за ініціативи дружини Президента Олени Зеленської з’явився електронний «Довідник безбар’єрності». Презентуючи електронне видання, пані Олена зазначила: «Я завжди підкреслюю, що безбар’єрність – це нова норма, рівні можливості для всіх людей і доступність. Один з важливих елементів безбар’єрності – безбар’єрна мова. Це мова, у якій немає слів чи фраз, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до певних людей чи груп. Людина – завжди у фокусі. Довідник стане посібником з коректного спілкування, де занотована етика спілкування». У доступній формі довідник пояснює, чому не можна обмежуватися пандусами, якщо хочемо жити у безбар’єрному світі, а також, чому мова спілкування дуже важлива.

Довідник містить розділи «Складові безбар’єрності», «Правила мови», «Словник» та «Безбар’єрний календар». У кожному з розділів є пошук. На головній сторінці електронного видання – ілюстрації, які демонструють поняття безбар’єрності. Для  бажаючих перевірити власну толерантність та коректність можна пройти тест.

Довідково: 3 грудня 2020 року президент Володимир Зеленський видав Указ «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні», яким передбачено підготовку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору для людей з інвалідністю. 14 квітня  2021 року Кабінет Міністрів України утворив Раду безбар’єрності, до складу якоїї увійшли 45 осіб — міністрів, народних депутатів, експертів та громадських активістів. Метою Ради  є створення безбар’єрного простору на території України. 12 липня на засіданні Ради безбар’єрності було погоджено План заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору. План містить понад 250 ініціатив, одна з яких -   «Довідник безбар’єрності».

«Довідник безбар’єрності» доступний за посиланням, а також за кодом:

QR