Компаніївка
Переглядів: 2446

ЩО МИ МОЖЕМО ЗРОБИТИ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИРОДИ ВЖЕ       СЬОГОДНІ?

Environment Green Book

 

         Традиційно Україна, як і увесь світ, в червні відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

         Охорона навколишнього природного середовища – це нова форма у взаємодії людини й природи, породжена в сучасних умовах. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і чинних екологічних співтовариств в ім'я майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й, зокрема, нашої країни.

         Відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля й підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

         Природа - це безпосереднє середовище проживання людини, тож дуже важливо дбайливо до неї ставитися, аби зберегти для наступних поколінь. Завдання охорони навколишнього природного середовища наразі стоїть перед усім людством.

         Все частіше ми скаржимось на погане повітря, неякісну воду, бруд на дорогах, погіршення здоров'я, неякісні продукти, вирубку лісів... І якщо ми будемо продовжувати лише пасивно спостерігати, то подальше погіршення стану довкілля неминуче.

         Кожен з нас може змінити свій спосіб життя, щоб допомогти природі. Почати можна з малого, поступово переходячи до більш серйозних кроків, і ви внесете свій внесок у спільну справу – захист навколишнього середовища. Зверніть увагу на свій будинок і повсякденні звички. Поділіться своїми знаннями з оточуючими. Ми можемо жити в злагоді з природою й повинні захистити нашу планету - наш спільний дім.

Практичні поради на кожен день як бути дружнім до довкілля:

  • Використовуйте енергозберігаючі лампи.Вони споживають в 3-5 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.
  • Вимикайте на ніч комп'ютер, телевізори.Комп'ютери та деякі інші прилади (телевізори, wi-fi системи) споживають енергію навіть в сплячому режимі, тому вимикайте прилади повністю, коли вони не використовуються (виймайте вилку з розетки).
  • Сортуйте сміття.Окремо зібрані відходи - це не сміття, це вторинна сировина.
  • Ходіть за покупками з еко-торбами.Намагайтеся не брати пропоновані пластикові пакети в магазині, заведіть свою торбу з екологічних матеріалів і носіть її з собою.
  • Не використовуйте одноразове.Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки, замість цього віддайте перевагу відповідним багаторазовим речам.
  • Позбавтеся від неекономічної техніки.При покупці звертайте увагу на економічність техніки (маркування А, А+, Energy Star), таким чином можна зменшити свій рахунок за електроенергію на 30%.
  • Приймайте душ замість ванни.Скоротіть час перебування в душі, зменшіть натиск, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу (насичує потік води повітрям). Ремонтуйте протікаючі крани.
  • Встановіть водолічильник.Встановивши квартирний водолічильник, ви заощадите на комунальних послугах і в той же час допоможете природі.
  • Правильно обирайте побутову хімію.Перед покупкою миючих засобів обов'язково зверніть увагу на їх склад, зазначений на упаковці та уважно прочитайте інструкцію.
  • Здавайте макулатуру.Для виготовлення 60 кг паперу зрубують дерево. Коли ми бачимо величезні ділянки вирубок, нам жаль ліс, і в той же час ми викидаємо газети у відро для сміття.
  • Обирайте корисне для себе та природи.Обирайте екологічно безпечні продукти, вирощені без застосування добрив і пестицидів.
  • Даруйте не потрібні речі.Віддавайте їх іншим людям, таким чином Ви даєте друге життя речам, які будуть приносити користь.
  • Частіше ходіть пішки.Піші прогулянки не завдають шкоди природі і приносять користь Вашому здоров'ю.

 Цей День дає можливість кожному з нас взяти на себе відповідальність за турботу про нашу планету й активно сприяти змінам.

         Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища. Разом ми здатні зробити довкілля кращим і надалі не забувати про його охорону та збереження природних скарбів.

 

            КОМПАНІЇСЬКИЙ ВІДДІЛ ГУ ДПСС В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ